7. 8. 2015

Igor Ljadov a jeho postupy pri hnojení záhrady

Igor používa 4 typy výživných zálievok.

Myslím si, že si každý pestovateľ môže sám pre seba pripraviť mikrobiálne preparáty takmer s rovnakým rôznorodým zložením ako predávané. Doma vyrobené majú výhodu, že sú z miestnych mikróbov prispôsobených daným klimatickým podmienkam a pôdam, čo je ekologické a praktické.

Ponúkam praktický, jednoduchý a lacný spôsob obnovenia úrodnosti pôdy a zvýšenie výnosov rastlín. Vzhľadom k tomu, že hlavnou zložkou EM sú kvasinky a baktérie mliečneho kvasenia, ktorých je aj bez toho dostatok v pôde, doporučujem ako kvasinky do zálievky použiť obyčajnú zmes cukru a droždia.

Príprava zálievky:

  1. Do 200 l suda dáme:

  • 120769519_4920201_ZelenoeudobreniedljapodkormkiLopatu popola z dreva alebo trávy.

  • Pol vedra hnoja alebo podstielky.

  • Vedro hnilej slamy alebo listov.

  • Lopatu kompostu alebo ornice.

  • Lopatu piesku.

  • Liter mliečnej srvátky alebo jogurtu, kvaseného mlieka.

  • 3 litre kvasu.

  • Zalejeme vodou.

Kvas pripravíme nasledujúcim spôsobom: Do 3 l nechlórovanej vody dáme 5 lyžíc cukru a štipku kvasníc. Nechať kvasiť 2 – 3 dni, potom to pridáme do 200 l suda. Kvas je možné skladovať v chladničke pokiaľ sa nepoužije.

V sude sa táto zmes nechá asi týždeň, niekedy ju treba premiešať. Pri použití sa zálievka riedi s vodou minimálne 1 diel : 2 diely vody.

  1. 200 l sud naplníme do 2/3 burinou a trávami. Môžeme pridať 2 lopaty popola z dreva. Zalejeme vodou a zakryjeme. Zálievka sa necháva odstáť dva týždne. Pri použití riedime 1 : 10 s vodou.

  1. 200 l sud naplníme do 1/3 hnojom a zalejeme vodou. Necháva sa odstáť dva týždne. Pri použití sa riedi 1 : 10 s vodou.

  1. 200 l sud naplníme do 1/3 slepačím trusom a zalejeme vodou. Necháva sa odstáť dva týždne. Pri použití sa riedi 1 : 20 s vodou.





1 komentár:

Tu môžte pridávať svoje komentáre. Komentáre sú moderované.