Igor Ljadov a jeho postupy pri hnojení záhrady
Igor používa 4 typy výživných zálievok.
Myslím si, že si každý pestovateľ môže sám pre seba pripraviť mikrobiálne preparáty takmer s rovnakým rôznorodým zložením ako predávané. Doma vyrobené majú výhodu, že sú z miestnych mikróbov prispôsobených daným klimatickým podmienkam a pôdam, čo je ekologické a praktické.
Ponúkam praktický, jednoduchý a lacný spôsob obnovenia úrodnosti pôdy a zvýšenie výnosov rastlín. Vzhľadom k tomu, že hlavnou zložkou EM sú kvasinky a baktérie mliečneho kvasenia, ktorých je aj bez toho dostatok v pôde, doporučujem ako kvasinky do zálievky použiť obyčajnú zmes cukru a droždia.
Príprava zálievky:
Do 200 l suda dáme:
Lopatu popola z dreva alebo trávy.
Pol vedra hnoja alebo podstielky.
Vedro hnilej slamy alebo listov.
Lopatu kompostu alebo ornice.
Lopatu piesku.
Liter mliečnej srvátky alebo jogurtu, kvaseného mlieka.
3 litre kvasu.
Zalejeme vodou.
Kvas pripravíme nasledujúcim spôsobom: Do 3 l nechlórovanej vody dáme 5 lyžíc cukru a štipku kvasníc. Nechať kvasiť 2 – 3 dni, potom to pridáme do 200 l suda. Kvas je možné skladovať v chladničke pokiaľ sa nepoužije.
V sude sa táto zmes nechá asi týždeň, niekedy ju treba premiešať. Pri použití sa zálievka riedi s vodou minimálne 1 diel : 2 diely vody.
200 l sud naplníme do 2/3 burinou a trávami. Môžeme pridať 2 lopaty popola z dreva. Zalejeme vodou a zakryjeme. Zálievka sa necháva odstáť dva týždne. Pri použití riedime 1 : 10 s vodou.
200 l sud naplníme do 1/3 hnojom a zalejeme vodou. Necháva sa odstáť dva týždne. Pri použití sa riedi 1 : 10 s vodou.
200 l sud naplníme do 1/3 slepačím trusom a zalejeme vodou. Necháva sa odstáť dva týždne. Pri použití sa riedi 1 : 20 s vodou.
Zozeniem si najskor sud a vyskusam. Vdaka
OdpovedaťOdstrániť