Občas výjdu v médiách tak ako aj dnes články, alebo malé
správy o tom, že Slovensko má obrovský problém s potravinovou sebestačnosťou.
Tá sa u nás pohybuje na úrovni 40 - 45 %, aj keď občas výjdu jasavé správy o
tom, že sa konečne zvýšila o jedno, dve percentá.
Kedy sa z krajina stáva bezprávna kolónia, závislá na
milosti tých iných? Presne takýmto spôsobom, keď sa "musí" viac ako
polovica potravín dovážať a hlavne takých, ktoré by si Slováci dokázali vyrobiť
sami.
Prevrat v 89-tom, urobil hlavne z našej krajiny takúto
kolóniu a vstup do EÚ, to ešte viac znásobil.
Posmešky z kvality našich potravín, ktoré sa vyrábali za "socíku", dlhých radov na mäso a mandarinky a banány, urobili svoje.
Ale najväčším svinstvom bolo znevažovanie a degradovanie
práce poľnohospodárov na úroveň zaostalých gadžov.
Zrazu boli JRD nepotrebné, pretože vraj produkovali
socialistický hnus a odpad, ktorý v žiadnom prípade nemohol konkurovať tomu
skvelému západnému kapitalistickému.
Pamätám si dobu, keď ľudia po revolúcii ohŕňali nosy nad
potravinami a zháňali tie "západné" v načačkaných obaloch.
Už som to písala viac krát. Ľudia vďaka vlastnej chamtivosti
a hlúposti vymenili kvalitu za lajno zabalené v lacnom blyšťavom alobale…
Neuvedomovali si, že takýmto spôsobom sa pomaly stali
závislými otrokmi na dovoze lacných nekvalitných potravín.
Často sa robia rôzne testy potravín, ale aj iných tovarov,
ktoré sa k nám dovážajú. To, že majú úplne iné zloženie ako potraviny rovnakých
značiek predávaných v západoeurópskych krajinách nie je ničím novým. A práve
toto dokazuje, akým partnerom sme pre tie krajiny.
Celé hektáre pôdy zostávajú ležať ladom, alebo sa na nich
pestujú dookola tie isté plodiny kukurica, repka, slnečnica.
Na dobrej úrodnej pôde sa stavajú obrovské kolosy
automobiliek, priemyselné parky, nákupné strediská.
O tom ako sme po vstupe do EÚ na tom s dotáciami pre
poľnohospodárov písať nebudem, ani o zákonoch, ktoré obmedzujú ich prácu. Toto
všetko vidíme v našom každodennom živote.
V obchodom máme obrovský výber potravín, ale akej kvality?
Potrebujeme naozaj 10 druhov masla, z ktorých je minimálne 6 druhov len
rastlinnou náhradou? Lacné margaríny, o ktorých nás presviedčajú, že len tie sú
vhodné pre naše zdravie? Potrebujeme toľko druhov chleba, ktorý sa pomaly nedá
jesť? O syroch a jogurtoch ani nehovorím. Zelenina, ktorá zvädne a splesnie na
druhú deň po kúpe. Mäso a mäsové výrobky, v ktorých mäso ani nie je…
Pohŕdaním poctivou prácou sa u nás vychovala jedna celá
generácia, ktorá nemá ani potuchy ako sa potraviny vyrábajú.
Tie množstvá sociálnych pracovníkov, manažérov, politológov,
sociológov či filozofov, ktoré chrlia naše školy, potraviny pre obyvateľov
našej krajiny nebudú vedieť vyrobiť.
A ani blatníky či agregáty z áut sa jesť nedajú…
Úžasný kapitalizmus zničil všetko to, čo naši predkovia
vybudovali, preto lebo sme to dovolili.
Stali sme sa odbytiskom nekvalitných zdraviu škodlivých
"potravín"…
Dovolili sme zničiť to, čo nás živilo, zamestnávalo, dávalo
nám istoty a pokojný život…
http://devana.blog.pravda.sk/
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Komentáre sú moderované.