Stránky

24. 3. 2011

Finančná kríza – čo si musíme neodkladne uvedomiť (4 časť)

Martin Hruštínec

Šoubiznis, celebrity a iné ničotnosti
Už v úvode sme si popísali, že dobrá ekonomika je ako dobre prúdiaca krv v ľudskom organizme. Keď krv vyteká z tela alebo zle prúdi vznikajú väčšie alebo menšie komplikácie. Podobne je tomu pri prúdení peňazí.
Ako je možná, pri takom nadbytku všetkého, existencia ľudí umierajúcich od hladu? Že niet peňazí na ušľachtilé, hodnotné veci? Že niet financií na opravu kaštieľa, hradu, zámku, školy, cesty  atď. ? Odpoveď je veľmi jednoduchá. Surovín je dosť i peňazí je dosť. Ale tieto peniaze neprúdia v spoločnosti správne a vznikajú ťažkosti. Vznik veľkého množstva miliardárov, milionárov je podmienený vznikom veľkého množstva chudobných. Pričom je zrejmé, že tých ,,vyvolených“ je ďaleko menej ako chudobných. Navyše bohatí sú čoraz bohatší, preto aj stredná vrstva je čoraz chudobnejšia, začína byť ohrozeným druhom.
Vinní sme všetci svojim spôsobom života. Míňame peniaze na hlúposti, ktoré zákonite chýbajú tam, kde by boli potrebné.

Jedným z ďalších narušovateľov dobre prúdiaceho toku peňazí je šoubiznis a všetko okolo neho. Na otázku či šoubiznis, bulvár, celebrity sú hlúpe veci, nepotrebné k životu si stačí pozrieť koľko toho tieto nami otitulované ,,hviezdy“ pozitívneho vyprodukovali. Je hodnotné ohováranie, prostitúcia, predaj svojho tela módnym úchylkám, predvádzanie sa, ničnerobenie? Všetko toto môžu robiť, lebo im na to prispievame. Väčšinou ide o umelo vyrobené superhviezdy, na ktorých sláve sa priživuje obrovské množstvo pijavíc – manažéri, obchodníci, právnici, režiséri a pod. Ďalej bulvárne časopisy, televízia, reklamné agentúry... A všetko za naše peniaze. Kúpou aj toho ,,najnevinnejšieho“ moderného časopisu, už ste podporili celú túto mašinériu. Aj keby stál len tridsať korún. Lenže časopisy žijú z reklamy, a čím viac čitateľov, tým je jej viac. Potom sa čudujete, že tie výrobky sú také predražené, no bodaj by nie, keď si musíte priplatiť za tú reklamu, alebo inak povedané, za to, že ste dovolili, aby Vás manipulovali. Takto si všetci svorne platíme na vlastnú idiotizáciu reklamou. Je to nedôstojné.  Samozrejme to isté platí aj o bezmyšlienkovitom surfovaní po internete, kde svojim ,,klikom“ prispievate k návštevnosti rôznych rozkladných stránok a tým im pomáhate k prilákaniu reklamy a k ich prežitiu. Takto nevinne podporujeme bulvár a iné opovrhnutia hodné skupiny pijavíc priživujúcich sa na spoločnosti.
Dcére kúpite do školy predražený peračník olepený  terajšou superhviezdou (o pár rokov nik o nej nebude počuť) a už ste podporili nie len ju ale i všetkých ostatných na nej sa priživujúcich. Vy sa potom čudujete, že nemáte peňazí na zaplatenie školného.
Prečo sa asi v súčasnosti točí tak obrovské množstvo duchom prázdnych filmov? Lebo bezduchá spoločnosť si ich žiada a teda si ich aj financuje. Preto je v súčasnosti vidieť veľké premnoženie bezduchých hercov, herečiek, spevákov, speváčok, režisérov, manažérov, obchodníkov a iných na tomto zarábajúcich. Je to podobné ako s krvou. Predstavte si, žeby si krv povedala - ,,nahrniem sa teraz do rúk, a ostatné časti tela ma nezaujímajú.“ Vieme ako by to dopadlo. Keď sme nechali zbohatnúť pijavice zo šoubiznisu a nepodporili sme svojimi peniazmi (prostriedok na výmenu tovarov a služieb) slušných ľudí, slušné a hodnotné umenie, slušnú prácu a slušné hodnoty, tak sa nečudujme, že nemáme peňazí. Prečo? Lebo podporou slušných vecí bude peňažný tok správne prúdiť a bude dosť finančných zdrojov na hodnotné veci. Naopak, podporou neslušných vecí a ľudí, finančný tok prestáva správne prúdiť, lebo títo ľudia nepodporia svojimi peniazmi dobré veci (myslené aj morálne aj ekonomicky). Preto ich niet alebo ich je málo tam kde by sa zišli, kde to všetci cítime. Ekonomika chradne a my máme čoraz menej peňazí vo vlastnej peňaženke!
Bolo by naivné si myslieť, že superhviezda čo nikdy nič nevyprodukovala s postavenou prepychovou vilou žijúca len z reklamy a z úrokov prispeje časťou svojich peňazí chudobným v Afrike, alebo postaví vo vašom meste továreň na spracovanie BIO produktov. Čo by bolo nielen ušľachtilé ale podporilo by to aj ekonomiku, prírodné prostredie a naše zdravie. My takúto umelo nafúknutú ,,hviezdu“ vyživujeme. Prečo nepodporíme svojimi peniazmi tých, ktorí by mohli urobiť mnoho dobra!?
Čo si teda musíme neodkladne uvedomiť? Ak chceme byť medzi tými, ktorí podporujú ekonomiku a nie naopak, musíme za svoj život prevziať plnú zodpovednosť. Je načase prestať s podporovaním kadejakých zbytočností a upriamiť pozornosť na dôstojnejšie, zmysluplnejšie a hodnotnejšie aktivity. Za svoje peniaze a ich použitie nesieme predsa plnú zodpovednosť, či už sa nám to páči alebo nie, či o tom vieme alebo nevieme. Riaďme sa svojim citom. Cit nám spoľahlivo napovie čo je a čo nie je dobré. Čo cítime pri kúpe toho bulvárneho denníka, čo cítime pri tom chaotickom preklikávaní internetom, čo cítime pri pozeraní na celebrity? Svedomie je náš najlepší radca. A o tom to je. O duchovnom vývoji seba samého. To je prvoradou úlohou človeka. Zdravý duchovný vývoj (rozvíjanie cností, žitie podľa desatora) zabezpečí zdravú ekonomiku. Nedá sa to od seba oddeliť. Čistý jedinec túžiace po ideáloch a ich napĺňaní bude zákonite podporovať čisté hodnoty a čistých ľudí. 
Sme súčasťou Božieho diela a ako také, podlieha Jeho Zákonom. Čo človek zaseje, bude žať. To je jeden zo zákonov, ktorý pracuje neochvejne a spravodlivo. Kto o ňom vie, zákonite bude vedieť, že súčasný finančný systém nemôže smerovať k ničomu inému len ku svojmu koncu. Lebo zneužívame peniaze na tie rôzne hnilobné aktivity, preto len hniloba nás bude očakávať. Súčasná finančná kríza je len zákonitým procesom, podobne ako infarkt u človeka, ktorého krv začala prúdiť neprirodzene. Neprirodzené prúdenie peňažného objemu v spoločnosti bude mať za následok infarkt finančného systému. Pozorovaním spoločnosti je zrejmé, že nechce upustiť od navyknutého spôsobu života, preto finančná kríza to dotiahne až k úplnému zrúteniu.
Avšak precitnutím a zapojením svojich duchovných vlôh do života, nielenže človek pomôže zmierniť neblahý stav ale pomôže aj sebe. Takému človeku bude pomáhať samo nebo. Keďže väčšina spoločnosti nemá záujem o duchovný vývoj, takéto tvrdenie si nemohlo overiť a poväčšine sa mu len smejú. 
Z pohľadu ekonomiky bude budúca doba dobou dobre prúdiaceho peňažného toku. To bude zabezpečené napĺňaním Božích zákonov našimi predkami dobre odcítenými ako ľudová múdrosť – bez práce nie sú koláče, ako sa do hory volá tak sa z hory ozýva, kto druhému jamu kope sám do nej spadne a iné. Alebo Ježišom ukázanými – neodídeš pokiaľ nezaplatíš do posledného haliera, čo zaseješ to zožneš, miluj blížneho svojho ako seba samého atď. Alebo Mojžišovým desatorom, ktoré taktiež usmerňuje človeka k životu v zmysle týchto Zákonov.  Každá kultúra dostala dosť pomoci, aby pochopila, precítila a usporiadala si život v súlade s Vôľou Najvyššieho.
Pousilujme sa, aby sme sa o takýto systém pričinili už teraz. Lebo čo si zasejeme dnes, neskôr nás bude očakávať. 

Ďalšie časti seriálu:

2. časť Futbal - nový boh
3. časť Hazard
5. časť Zdravotníctvo
7. časť Úroky

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Komentáre sú moderované.